ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 2019

Από τη Δευτέρα 15 έως και το Σάββατο 20 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Εβδομάδα Αστρονομίας.

Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να δοθεί η ευκαιρία στο κοινό της πόλης και κυρίως στα παιδιά να γνωρίσουν την επιστήμη της αστρονομίας, να τους προσφερθούν γνώσεις σχετικές με τα ουράνια σώματα και να θαυμάσουν τον Ήλιο, τη Σελήνη και άλλα ουράνια σώματα μέσα από τηλεσκόπια.

Δυστυχώς οι καιρικές συνθήκες δεν μας επέτρεψαν να υλοποιήσουμε την αστροβραδιά στο Μύλο του Παππά.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου, καθόλη τη διάρκεια της Εβδομάδας Αστρονομίας, λειτούργησε έκθεση αστροφωτογραφίας του κου Δημήτρη Μάλλιαρη, έκθεση τηλεσκοπίων και έκθεση μέρους της συλλογής ηλιακών ρολογιών του κου Γιώργου Μιχαλακάκη. Επίσης την Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Απριλίου στον ίδιο χώρο φιλοξενήθηκε μέρος της συλλογής μετεωριτών του κου Τάκη Θεοδοσίου.

Ομιλίες για ποικίλα αστρονομικά θέματα καθώς και βιωματικά εργαστήρια όπως αυτό της αστροφωτογράφησης,  έδωσαν την ευκαιρία σε όσους τα παρακολούθησαν να μάθουν για το σύμπαν και να γνωρίσουν τις βασικές τεχνικές καθώς και τον εξοπλισμό που απαιτείται για τη φωτογράφηση ουράνιων σωμάτων.

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Αστρονομίας  δόθηκε η ευκαιρία σε μαθητές που παρακολουθούν τα μαθήματα του Σχολείου Αστρονομίας να παρουσιάσουν τις εργασίες που εκπόνησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους.

Τέλος ο Oμότιμος Kαθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κος Ιωάννης Σειραδάκης  παρουσίασε την ιστορία του σύμπαντός μας από τη στιγμή της γένεσής του μέχρι σήμερα και θα μιλήσει για τις μελλοντικές του προοπτικές.

Η Εβδομάδα Αστρονομίας 2019 διοργανώθηκε από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας και την ΚοινΣΕπ “ΕΝΑΣΤΡΟΝ”. Συμμετείχαν ο Αστρονομικός Παρατηρησιακός Όμιλος Λάρισας (A-POLARIS), το Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας, το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Λάρισας (ΠΟΚΕΛ) και το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας/ Artfools.

Χορηγός : Πλανητάριο Θεσσαλονίκης (www.planitario.gr).

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων :

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ